İçeriğe geç
200₺ ve Üzeri Alışverişlerinizde Kargo Ücretsiz!
200₺ ve Üzeri Alışverişlerinizde Kargo Ücretsiz!
Betta Balıkları:Akvaryumların Gözdesi!

Betta Balıkları:Akvaryumların Gözdesi!

Betta balıklarını alıp, beslemek isteyen kişiler rahatlıkla bu canlıları besleyebilirler. Hatta diğer akvaryum balıklarına göre daha uzun ömürlü olmaları daha da ilgi çekicidir. Bu canlılar pet shoplara gittiğinizde direkt olarak güzellikleriyle gözünüze çarpacaktır. Bugün pet shoplarda akvaryumlara bakarken dikkat çekici renkleriyle göz kamaştıran bu canlılara göz atacağız. Betta balıkları durgun sularda yaşayan, agresif özellikleriyle tanınan canlılardır. Fakat bu canlılar renkleriyle de her zaman bizi kendilerine çeker. Herkesin hayranlıkla seyrettiği bu balıklar doğru yaşam standartları sağlandığı müddetçe uzun yaşamaktadırlar.

Betta Splendensları Tanıyalım!



Betta Splendenslar doğal ortam olarak Tayland’a özgüdür fakat kolay bakımları sayesinde her bölgede yaşayabilirler. 22°C’nin altındaki sularda yaşamakta güçlük çeken Bettalar için uygun sıcaklık 25-27°C’tır. Bettalar durgun sularda yaşamayı severler. Labirent organları sayesinde filtresiz akvaryumlar veya filtresi zayıf olan akvaryumlarda yaşamlarını sürdürebilirler. Boyutları 6-7 cm olan bu balıkların eril olanları ‘Siamese Fighting Fish‘ yani ‘Siyam Dövüş Balığı’ olarak da bilinir. Betta balıkları etçil canlılardır bunun yanı sıra agresif karakterleriyle de tanınırlar. Bir Betta balığı akvaryumunda tek olmadığı müddetçe yalnız kalana kadar yanındaki diğer balıkla kavga eder durur.

Betta Splendenslar Neden Kavgacı Olurlar?



Erkek Bettalar, varoluşları sebebiyle oldukça agresif canlılardır. Bu karakteristik özellikleri onların aynı akvaryumdaki diğer canlılarla kavga edip, onları öldürmesiyle sonuçlanmakta. Eğer bir akvaryumda iki Bettayı beraber görüyorsanız bilin ki biri diğerini öldürmeden bu kavga bitmeyecek. Betta balıklarının bu özelliğini fırsat bilip onları bilerek dövüştüren kişiler de yok değil. Dünya’nın birçok yerinde yapılan bu dövüşler oldukça yanlış bir tutumdur. Bunun sebebi ise mutlaka taraflardan birinin sonunun ölümle bitmesidir.

Bettaların bir diğer özelliği de kendilerini aynada gördüklerinde de sinirlenmeleridir. Bu tepkilerinde dışarıdan oldukça hoş gözükürler. Yüzgeçlerini olabildiğince açmaları sonucu eşsiz renkleri daha da ortaya çıkar. Bu hareketi bilinçli yaptırmak aslında belli sürelerle sınırlandırıldığında ‘’Ayna Egzersizi‘’ olarak adlandırılır. Ayna egzersizi, fazlaya kaçmadıkça balığınız için oldukça faydalıdır bunun sebebi ise fiziksel açıdan zinde kalmalarına yardımcı olmasıdır. Ayrıca bu egzersiz sizin içinde izlemesi gayet zevkli olan bir aktivitedir. Sabah ve akşam 5 dakika olacak şekilde yaptırmanız gayet yeterli olacaktır. Peki ya sürenin dozu aşırıya kaçarsa ne olur? Bu egzersizin de süresinin artması balığınızın strese girmesine sebep olur. Kesinlikle önerilmez.

Betta Splendenslar Nasıl Filtresiz Ortamda Hayatta Kalırlar?



Durgun suda yaşayan Betta balıkları, filtrelerin suyun durgunluğunu bozması sebebiyle ortama adapte olamazlar. Bu yüzden de filtresiz veya suyun hareketsizliğini bozmayacak şekilde çalışan filtrelerin olduğu akvaryumlarda hayatlarını geçirirler. Labirent organları olan bu canlılar suyun yüzeyine çıktıklarında da solunum yapabilirler. Bu durum yaşamlarını filtreye gerek duymadan sürdürebilmelerini sağlar.

Bu canlılar yaşadıkları yerlerin temizliği konusunda diğer balıklardan farklı bir şey istemezler. Sadece filtresiz ortamda yaşadıklarından dolayı belli başlı akvaryum aksesuarına ihtiyaç duyarlar. Bunlar da bakteri tutucu maddeler, dip temizleyici hortumlar olacaktır. Bunların yanı sıra normalde yanına kendi türü, Lepistes ve Tetrazon yaklaştırılmayan Betta balığının olduğu akvaryuma eğer yeterli yer varsa Çöpçü balığı, Neon Tetra, Cam Kedibalığı gibi türler eklenebilir. Bu balığınıza daha da konforlu bir hayat sunacaktır.

Betta Splendensların Beslenmeleri



Beslenmeleri genelde protein içerikli besinler üzerine olan Bettalar, ince granül şeklindeki kuru yemlerle beslenirler. Proteinli besinler dışında haftada bir kez sebze içerikli beslenmeleri de sağlıklarını olumlu anlamda etkiler. Kuru yemlerin yanında canlı yemlerle ya da dondurulmuş canlı yemlerle besleyebilirsiniz. Örneğin su piresi veya kan kurdu tercih edilir. Ara ara farklı içerikler sunmak sağlıklarını olumlu etkileyecektir. Balıklarınızı sağlıklı bir şekilde beslemek için günde iki kez yem vermeniz yeterli olacaktır. Önemli olan verdiğiniz yemin hızlı bir şekilde tüketebilecekleri miktarda olmasıdır.

Betta Splendensların Üremeleri



Bettaların üremesi için onları aynı akvaryuma koymanız olumsuz sonuçlar doğuracaktır. Bunun sebebi Bettaların üremesinin sadece profesyonel akvaristler tarafından sağlanabilecek olmasıdır. Herhangi bir yanlış hareket Bettaların ölümüne sebep olur. Evcil hayvan olarak balık beslemek isteyen birçok kişinin tercih ettiği Betta balıkları yaşam ihtiyaçlarının az olması ve çok fazla ilgi istememesi sebebiyle bakım yönünden oldukça kolaydır. Bu sebeple de en çok tercih edilen balık türleri arasında yer alırlar. Siz de bakım açısından kolay ve görsel anlamda size keyif verecek bu canlıları beslemek istiyorsanız PetHepsi.com'u ziyaret edebilirsiniz.
Önceki makale Patili Dostlarımızı Sahiplenenlere Özel Tavsiyeler
Sonraki makale Evcil Dostlarımızı Uzak Tutmamız Gereken Bitkiler!