İçeriğe geç
200₺ ve Üzeri Alışverişlerinizde Kargo Ücretsiz!
200₺ ve Üzeri Alışverişlerinizde Kargo Ücretsiz!
Evcil Dostlarımızı Uzak Tutmamız Gereken Bitkiler!

Evcil Dostlarımızı Uzak Tutmamız Gereken Bitkiler!

Evlere renk katan ve mis gibi kokular yayan bitkileri herkes çok sever. Bu güzel bitkilerin geneli zararsız olsa da bazıları can dostlarımızda ciddi sağlık sorunlarına yol açabilmekte. Evcil hayvan sahiplerinin bu bitkiler konusunda bilgili ve dikkatli olması gerekiyor. Bu bloğumuzda sizlere can dostunuzu hangi bitkiden neden uzak tutmanız gerektiğini anlatacağız.

İlk olarak insanlar için şifalı sayılan bitkileri evde tutmak isteyebilirsiniz fakat o bitkinin evcil dostunuza bir etkisi olup olmadığını öğrenmelisiniz. Bu yüzden listemizde evlerimizde sıkça beslediğimiz bitkilerden bahsetmeye özen gösterdik.

Bazı durumlarda can dostlarımızın zehirli bir bitkiye sadece sürtünmesi bile solunum yetmezliği, alerjik reaksiyonlar veya inflamasyonlara yol açabilir. Hatta bazı durumlarda beslenme ihtiyacı için can dostlarımız bu bitkileri biz fark etmeden tüketebilirler bile. İşte tam da bu yüzden can dostunuzun sağlığını düşünerek evinize bitki seçimi yapmalısınız.

Ev içerisindeki bitkilerden kaynaklı zehirlenmeler, veteriner hekimlerin son zamanlarda sık sık karşılaştığı bir durumdur. Peki sizce bunun sebebi nedir? Biz söyleyelim: birçok evcil hayvan sahibinin bitkilerin bu yan etkilerinden haberinin olmayışıdır. İşte bu yüzden bu yazımız tam da evcil hayvanına konforlu ve sağlıklı bir yaşam sunmak isteyenlere göre. Hadi başlayalım!

Poinsettia Bitkisi (Atatürk Çiçeği)


Evlerimizde sık sık tercih etiğimiz Atatürk çiçeği, eskiden beri evcil hayvanlara olan zararıyla ilk aklımıza gelenlerden. Zehrinin etkisiyle ilgili olan görüşler, geçmişe nazaran az da olsa değişti. Atatürk çiçeğinin ürettiği özsu ağız ve midede tahrişe neden olmakta fakat doğrudan ölüme sebebiyet vermemektedir. Yine de tedbiri elden bırakmamak ve sevimli dostumuzun sağlığı için bu bitkiyi onlardan uzak tutmak en iyisi olacaktır.

Aleo Vera

Kolay bakılabilmesi ve insan sağlığı için yararlı görülmesi sebebiyle birçok evin iç ve dış mekanında yetiştirilen aleo veralar oldukça tehlikelidir. Birçok aleo cinsi succulentte "Aleo Latex’’ isimli toksik bir bitki özü bulunur. Sarı renkli olan bu öz, sevimli dostlarınızda kalpte ritim bozukluğu, bağırsak sorunları veya cilt ve burunda tahriş gibi sorunlara yol açabilir.

Deve Tabanı

Deve tabanı birçok yerde karşılaştığımız bir iç mekan bitkisidir. Gövdesinde ve yapraklarında bulunan oksalat isimli bir kimyasal nedeniyle dostlarımızın hayatında tehlike oluşturmaktadır. Yendiği zaman boğaz, dudak, ağız ve dilde acı veren bir yanmaya, ciltte kaşıntı ve kızarıklığa yol açabilmekte. Aynı zamanda yendiği takdirde dostlarımızda spazma bile sebebiyet verebileceğini de söylemeliyiz. Bu yüzden dikkat edilmesi gereken bir bitkidir.

Paşa Kılıcı

Evlerde bakımının kolaylığı ve kattığı şıklıkla popülaritesini hep koruyan paşa kılıcı da ne yazık ki bu listemizde bulunuyor. Havayı temizleme özelliği gibi sebeplerden dolayı insan sağlığına da iyi geldiği gerekçesiyle sık sık tercih edilse de evcil hayvanlar için durum aynı değildir. İçeriğindeki saponin olarak adlandırılan kimyasal bileşikler hem kediler hem de köpekler için toksik bitki kategorisine giriyor. Çiğneme, ısırma gibi durumlarda ciddi zehirlenmelere yol açabilen bu bitkiyi hayvanınızdan uzak tutmanız gerekiyor.

Salon Sarmaşığı

Dekoratif açıdan güzelliğiyle evlerin duvarlarını süsleyen sarmaşıklar da zararlı bitkilerdendir. Deve tabanının içeriğinde olduğu gibi çözünmeyen kalsiyum oksalat içerir. Bu sebepten de sarmaşıklar toksik özelliktedirler. Hayvanlar sarmaşığı yeme eğilimi göstermezler, sürtünmeyi tercih ederler. Sürtünme durumunda herhangi bir sorun oluşmazken eğer yenirse karın ağrısı, kusma ve ishal gibi sağlık sorunlarına yol açabilir.

Zambak

Zambak bitkisi birçok türüyle hayvanlar için zararlı etkiye sahiptir. Hem kediler hem de köpekler için hayli toksik olan bu bitkinin sadece çiçek kısmı değil her bir bölümü hayvanınız için tehlikelidir. En toksik yerinin ise soğan kısmı olduğu bilinmektedir.

Özellikle kediler için oldukça zehirli olan zambaklar küçücük bir ısırıkta bile çok ciddi rahatsızlıklara sebep olabilirler. Zehirlenmeden sonraki ilk belirtiler sindirimle alakalıdır. Sonrasında böbrek yetmezliği, sinir sisteminde sorunlar ve nöbetlere dönüşür. Bu sebeplerden dolayı evcil hayvanlarınızı zambaklardan uzak tutmanız gerekir. Herhangi bir durumda acilen veterinere gitmeniz oldukça hayati önem taşır.

Çoban Püskülü

Sivri yaprakları ve tatlı kırmızı meyveleriyle toksik bitkiler kategorisinde oldukça popüler olan bir diğer ismi: Çoban Püskülü!

Çoban püskülleri dikenli yaprakları ve ortama saldığı toksik maddelerle zehirli bir yapıya sahiptir. Yenmesi durumunda ilk olarak dikenli yapısı sebebiyle yaralanmalara ve kızarıklıklara yol açar. Mide ve bağırsakları da kötü etkilediği bilinen bu bitki yendiği zaman kusma ve ishal gibi sindirimsel sorunlara da sebep olur. Çok fazla yenmesi ise boğulmaya sebebiyet verebilir.

Yeşim Bitkisi

Diğer adıyla para ağacı bitkisi, evlerde çokça gördüğümüz bitkilerdendir. Oysaki son derece toksik olan bu bitki; depresyondan ataklara, kusmadan kalp ritminde bozulmalara birçok etkiye sahip olabilir. Uzak durulması şiddetle tavsiye edilir.

Bu bitkilerden daha çok var tabii ki fakat biz biraz da evlerimizde ve dışarıda karşılaştığımız mevsimsel olarak toksik özelliği artan bitkilere göz atalım.

İlkbaharda ortanca, kuzgun otu, süsen çiçeği, kardelen, lale, fulya, açelya daha tehlikelidir.

Yaz aylarında sardunya, vadi zambağı, yabani yasemin (avrat otu), yüksük otu, sardunya, mürver ağacı, hezaren çiçeğine dikkat edilmesi gerekir.

Sonbahar zamanları saydıklarımızın tamamının yanı sıra çiğdem, kasımpatı, nergis zambağı ve palamuta karşı dikkatli olmalıyız.

Kış mevsiminde ise Atatürk çiçeği, ökse otu, kardelenler ve çoban püskülü daha zehirli hale gelir.

Hayvanlar Neden Bitki Tüketme İhtiyacı Duyar?

Can dostlarımız yuttukları tüyler sebebiyle birtakım sindirimsel problemler yaşarlar. Bunun sonucunda ağrı ve rahatsızlık hissederler. Yeşillik tüketmek ise onların bu problemi azaltmalarına, tüyleri daha rahat vücut dışına atmalarına yardımcı olur. Özellikle kediler, düzenli bir şekilde yeşil alanda bulunmadıkları için evdeki yeşillikleri yeme eğilimi gösterebilirler.

Evcil hayvan sahipleri olarak yapabileceğiniz şeyler var tabii ki. Peki bu çözümler nelerdir?

Hayvanınızı düzenli bir şekilde bahçeye ya da yeşil bir alana çıkartarak çimlere veya küçük otlara ulaşmasını sağlayabilirsiniz. Evden çıkmayan bir kediniz varsa kedi çimi veya kedi otu diye adlandırılan saksı çimleri onun için ideal bir seçim olacaktır.

Peki evinizde bitkiniz olsun istiyorsanız hangi bitkiler sizin için ideal?

Elbette evinizde sevimli bir dostunuzun olması bitki yetiştiremeyeceğiniz anlamına gelmiyor. Sizin için alternatif bitkileri aşağıda topladık:


Menekşe, Kadife Çiçeği, Kamelya, Gül, Jerbera, Zinnia, Petunya, Ay Çiçeği ve  Mavi Papatya gibi bitkiler evde can dostlarınıza zarar vermeden rahatlıkla bakabileceğiniz türden.

Bu bitkiler hoşunuza gitmediyse tercih edebileceğiniz diğer bir alternatif ise yapay çiçeklerdir. Siz yine de canlı bitki istiyorsanız onları sevimli dostlarımızın ulaşamayacağı şekilde konumlandırmanız gerektiğini unutmamalısınız. Herhangi bir belirti veya şüpheli durumda veterinerinize mümkün olduğunca erken ulaşmalısınız.

Can dostunuzla sağlıkla kalın!

Önceki makale Betta Balıkları:Akvaryumların Gözdesi!
Sonraki makale Evcil Hayvanlara Dair Dikkat Edilmesi Gereken 10 Madde