İçeriğe geç
200₺ ve Üzeri Alışverişlerinizde Kargo Ücretsiz!
200₺ ve Üzeri Alışverişlerinizde Kargo Ücretsiz!
Evcil Hayvan Mama Seçiminde Yapılan Yanlışlar Nelerdir? Nelere Dikkat Edilmelidir?

Evcil Hayvan Mama Seçiminde Yapılan Yanlışlar Nelerdir? Nelere Dikkat Edilmelidir?

Evcil hayvan sağlığı, iyi beslenmeyle başlar. Her evcil hayvanın hayattaki en iyi başlangıcı hak ettiğine inanıyoruz. Bunun için bu bloğumuzda onlara fayda sağlayacak yararlı mamaları nasıl seçim yapmanız gerektiği konusunda sizlere yardımcı olmak istiyoruz. Hazırsanız başlayalım!

Mama seçimi konusunda bilinmesi gereken en önemli konulardan birisi de yaştır. Ayrıca evcil hayvanınız için en iyi yiyeceğin hangisi olduğunu anlamak için evcil hayvanınızın genel sağlığını biliyor olmak ciddi bir önem taşımaktadır. Bundan dolayı evcil hayvanınızın hastalık, sindirim sorunları veya kilo gibi birtakım sağlık sorunlarının olup olmadığını anlamanıza yardım sağlayacak bir veteriner görüşmesi mutlaka yapmalısınız.

Son dönemlerde bir mağazanın evcil hayvan maması reyonuna uğradıysanız ya da bir petshop sitesinde gezindiyseniz seçeneklerin çok fazla olduğunu göreceksiniz. Diğer zamanlara nazaran daha fazla marka ve lezzet mevcuttur. Evcil hayvan maması üreticilerinin genel amacı tüketiciyi mamayı satın almasına dair ikna etmektir. Bazı markalar ürün etiketlerinde gurme kelimesini kullanırlar ama maalesef bu ve bunun gibi birçok kelime denetime tabi değildir. Bu nedenle de bir anlamı yoktur. Ürünlerin içeriklerine ve oranlarına baktığınız zaman da bunları anlayacaksınızdır. Ama biz veterinerler olarak içeriklerden çok besinlere odaklanıyoruz. Mesela yan ürünler ve et yemekleri genel anlamda karaciğer ve iskelet kasından (et) daha yoğun besin yoğunluğuna sahip diğer dokuları da içermektedir.  Ayrıca mısır harika bir karbonhidrat kaynağı olarak yer alabilir.

Bu durum cinsine, kütlesine, boyuna ve sağlığına göre de değişmektedir. Sahiplendiğiniz hayvanın genel kontrollerini yaptırdıktan sonra veterinerinizle beslenme düzeni ile ilgili mutlaka görüşmelisiniz.

Peki Evcil Hayvan Maması Seçerken Nelere Dikkat Etmelisiniz?



Pahalı mamalar daha iyi olduğu anlamına gelmez ırka özel diyetler her zaman en iyi seçim değildir. AAFCO ve FEDIAF sertifikalarının var olması evcil hayvanınızın özel tıbbi ihtiyaçlarını karşılayacağı anlamına gelmez. Evcil hayvanınızın mamasını özel beslenme ihtiyaçları, zamanınız ve kaynaklarınıza göre şekillendirmelisiniz. 

Evcil Hayvanınızın Yaşına Uygun Mama Seçimi Yapın


Birçok evcil hayvan maması etiketlerinde, köpek ve kedi yavruları veya yetişkin köpekler ve kediler için 'beslenme bakımından yeterlidir' ibaresi yer alır. Bazı paketli ürünler ise 'tüm yaşam evreleri için uygundur' bilgisine yer verir.. Ama atlanılan bir nokta vardır. Yavru kedilerin enerji ve besin gereksinimleri yetişkin köpeklerden ve kedilerden çok farklıdır. Tüm yaşam evreleri için olan mamalar gereğinden fazla besin öğelerini içerebilmektedir. Bundan dolayı evcil hayvanınızın yaşam evresi için özel olarak etiketlenmiş bir mama satın almak en iyisidir. Yavru ise ona göre yetişkin ise ona göre mamaları tercih etmeye çalışın.

Kuru Mamanın Evcil Hayvanınıza Faydası



Kuru mamalar, hazırlanan gıdanın ne kadar besleyici olduğunu belirlediği için evcil hayvanlar için son derece önemli bir yere sahiptir.

Kuru mamalar %10’a kadar su içerirken yaş mamalar  %30’a kadar,  Konserve yiyecekler ise  %80’e kadar su içermektedir. Evcil hayvan maması paketlerinde beslenme bilgilerine bakıldığı zaman listelenmiş karbonhidrat, yağ ve protein göreceksiniz. 100g konserve gıdada 5g yağ varsa, gıdanın %5’i (100g’den 5g) yağ gibi görünüyor. Ancak suyu hesaba katarsanız, 100g’nin %80’i (80g) sudur. Bu nedenle, yiyeceğin %25’i yağdır. Böyle bir matematiksel hesaplama yapılabilir. Daha detaylı bilgi için veterinerlerimizden bilgi alabilirsiniz.

Beslenmede Aktivite Düzeyinin Önemi

Evcil hayvanınızın aktivite süresi ve seviyesi önemli bir noktadır. Yüksek aktivite seviyesine sahip köpekler ortalama ya da düşük aktivite seviyesinde olan köpeklere oranla daha fazla protein ve kalori ihtiyacı duyarlar. Çünkü daha fazla kalori ve enerji yaktıkları için mamalarının daha fazla protein ve yağ içermesi gerekmektedir. Bundan dolayı hareketsiz bir köpek fazla protein ve yağ alırsa bu durum fazla kilo almasına ve sağlığının bozulmasına neden olur. Evcil hayvanınızın aktivite düzeyini doğru bir şekilde değerlendirmek, sağlığı için en uygun mamayı seçmenizde yardımcı olacaktır.
Önceki makale BOBİ, GELMİŞ GEÇMİŞ EN YAŞLI KÖPEK OLARAK GUINNESS DÜNYA REKORUNU KIRDI
Sonraki makale Kısırlaştırma Nedir? Faydası ve Zararları Nelerdir?